Blogin aloittaminen? Mille alustalle? Nappaa vinkit!
On jo pitkä aika, kun on viimeksi blogia kirjottanut. Kävin muistojen kunniaksi vanhassa blogissani Bloggerissa katsomassa mitä siellä nykyisin tapahtuu, ja olin yllättynyt, kuinka moni vanhoista lukijoista oli edelleen siellä. Hyvin mahdollista, ettei hekään ole ollut aktiivisia, mutta tilastojen mukaan oltiin kuitenkin sivuilla käyty, jee.
Blogger on alustana kuitenkin paljon yksinkertaisempi, kun muut kilpailijat. Tämä toki vain oma mielipide, mutta minulle, joka on vuosia jossain muodossa bloggaillut, oli mahdollisuudet liian rajatut.
Blogin lisäksi käytän toki aktiivisesti muitakin yhteisöjä, kuten Instagramia. Instagramiin on helppo postata nopeita uutisia ja tilannekuvia. Siellä on myös helppo kommunikoida muiden kanssa ja tallentaa inspiraatiokuvia kätevästi. Kuitenkin itse kaipaan sisällöntuottamista, mikä sisältää paljon kirjoittamista ja uusien ideoiden purkua.
Miten valita itselleen sopivin alusta tuottaa sisältöä? Nappaa vinkit tästä:
Instagram, jos haluat satunnaisesti jakaa kuvia arjesta tai esimerkiksi omasta harrastuksesta. Englanninkielessä sana niche tarkoittaa aihetta, jonka ympärille luot tilisi. Toiset jakavat vauva-arkea, toiset reseptejä. Instagramissa, kuten toki muillakin alustoilla, on tärkeä erottua joukosta, sillä et suinkaan ole ainut markkinoilla. Koita miettiä miten erottua joukosta, mikä saa lukijat kiinnostumaan juuri sinusta ja mikä saa heidät jäämään. Tällä sovelluksella ei juurikaan ole tilaa pitkille teksteille, joten sinulle, joka haluat rupatella pitkien kirjoitusten muodossa, ei Instagram ehkä ole sinulle sopiva.
Blogger on ollut markkinoilla siitä asti kun itse olen kirjoittamisen aloittanut. Alottajalle Blogger on loistava eikä lainkaan liian hankala käyttää. Saat valita muutamista vaihtoehdoista itselle sopivan teeman ja muokata ulkoasua mielesi mukaan. Vaihtoehdot ovat kuitenkin rajatut, mutta tällä on hyvä aloittaa. Bloggerin käyttö on täysin ilmaista. Myös plussaa siitä, että sivusto on suomeksi.
WordPress on maailman suosituin alusta blogin kirjoittamiselle. Itse henkilökohtaisesti pidän tästä eniten, mutta en olisi välttämättä aloittanut blogin kirjoittamista täällä. Oman sivun luonti on hieman monimutkaisempaa esimerkiksi Bloggeriin verrattuna, mutta saat luotua täysin omannäköisen sivun. Vaihtoehdot ovat lähes rajattomat. Sivua oppii kuitenkin pienellä harjoittelulla käyttämään melko nopeasti, vaatii kärsivällisyyttä. WordPress ei kuitenkaan ole ilmainen, mikäli haluat sivusi julkiseksi. Koen sen olevan silti rahanarvoinen.
Nämä kolme ovat luultavasti tunnetuimmat ja ensimmäiset vaihtoehdot, joita kannattaisi harkita riippuen siitä, mitä sisältöä haluat tuottaa. Mikäli kiinnostuit erityisesti jostakin tietystä, kannattaa lukea lisää netistä tai katsomalla Youtubesta tutoriaaleja (suurin osa englanninkielisiä).
Vielä vinkit kaiken tämän aloittamiseen:
– Älä koskaan aloita bloggaamista rahan tai maineen takia, sillä se kyllä huomataan. Olet onnekas, jos joskus pääset tekemään elantosi pelkästään sen avulla. Unelmoida saa, mutta keskity ennemmin ainutlaatuiseen sisältöön ja pysy omana itsenäsi.
– Ei kannata turhautua, jos et kerää seuraajia tai lukioita samantien. Kun kirjoitat laadukasta sisältöä, saa se ihmiset kiinnostumaan ja jossain vaiheessa joku sinut löytää.
– Pidä yhteyttä muihin bloggaajiin tai verkostoidu muiden somettajien kanssa. Kommentoi muiden julkaisuja, anna ystävällistä palautetta ja lähetä yksityisviestejä, ne ovat henkilökohtaisia. Älä kuitenkaan spämmää sivuasi ja massaviestejä jokaiseen kuvaan, joka internetissä tulee vastaan, se on vain ärsyttävää.
– Panosta laadukkaan sisällön lisäksi myös kuviin. Kuvilla herätät huomion välittömästi ja viestit luovuudesta. Kuvat, jotka ovat otettu luonnonvalossa, ovat miellyttäviä silmälle. Erilaisia kuvanmuokkausohjelmia löytyy älypuhelimien sovelluskaupoista listaksi asti, voin suositella toisessa postauksessa omia suosikkeja. Itse käytän vain ilmaisia sovelluksia, mutta vaatii opettelua, jotta saa kaiken hyödyn irti.
Laita kommenttia, jos sinulla on muita ideoita mitä tulisi huomioida, kun haaveilee blogin perustamisesta.
Ensi kertaan,
Olivia
Kommentit
Lähetä kommentti